Корисна інформація від Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні.

У квітні – травні поточного року суспільний резонанс викликала новина щодо законодавчих змін, відповідно до яких цивільні особи, які отримали інвалідність внаслідок антитерористичної операції (АТО), нарешті матимуть змогу отримати медичні документи про зв’язок свого поранення із відповідним збройним конфліктом.

Але й до сьогодні не всі розуміють, що саме відбулося у законодавстві та для чого отримувати відповідні медичні документи.

Спробуємо розібратися у цих питаннях.

✔️Що відбувалося до внесення змін у законодавстві?

Впродовж трьох років конфлікту постраждалі цивільні особи не мали спеціального статусу та додаткових пільг. Ця ситуація змінилася 24 лютого 2018 року, коли Закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” було доповнено нормою, згідно з якою особи, що отримали ушкодження здоров’я внаслідок АТО (Закон оперує більш складним поняттям, яке ми спростили для полегшення сприйняття інформації) були включені до переліку осіб з інвалідністю, що сталася внаслідок конфлікту на Сході України.

Оскільки відповідні зміни не було внесено до спеціального законодавства, що регламентує питання медико-соціальної експертизи (МСЕК), цивільні особи не мали змоги отримати медичну довідку із зазначенням такої причини інвалідності як ушкодження здоров’я внаслідок АТО. МСЕКи продовжували видавати довідки про інвалідність, де в якості причини настання інвалідності зазначалося «загальне захворювання».

✔️А як тепер?

Відповідно до змін, внесених до Положення про медико-соціальну експертизу, визначено таку причину інвалідності, як «поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержані від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення антитерористичної операції до 1 грудня 2014 р., а з 1 грудня 2014 р. — на території проведення антитерористичної операції, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції; під час виконання робіт, пов’язаних з розмінуванням боєприпасів, незалежно від часу їх виконання».
Для отримання довідки МСЕК із зазначенням відповідної причини інвалідності постраждалій особі потрібно:

?1) мати довідку МСЕК із зазначенням причини інвалідності «Загальне захворювання»;

?2) зібрати пакет документів, необхідний для встановлення причинного зв’язку між інвалідністю та ушкодженням здоров’я внаслідок АТО. Необхідними документами є:

– копії первинної медичної облікової документації, форми яких затверджені Міністерством охорони здоров’я України;

– висновок медичного експерта, що засвідчує факт отримання поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

– копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу і причину інвалідності;

– довідка про відсутність (наявність) судимості за злочин проти основ національної безпеки України або злочин проти громадської безпеки у постраждалої особи;

– витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження стосовно факту отримання постраждалою особою поранень чи інших ушкоджень здоров’я від боєприпасів;

– інші документи, які можуть засвідчити отримання постраждалою особою ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення АТО.

?3) звернутися до Міжвідомчої комісії з питань встановлення факту отримання особами поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території проведення АТО (Міжвідомча комісія), яку створено Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (адреса служби: 01001, м.Київ, пров. Музейний,12 ). До Міжвідомчої комісії необхідно подати заяву про одержання ушкоджень здоров’я від боєприпасів на території проведення АТО разом з вищенаведеними документами.

?Зверніть увагу! Форма відповідної заяви має бути визначена Міністерством соціальної політики України. Наразі такої форми немає, тож заяву про встановлення факту одержання постраждалою особою ушкоджень здоров’я внаслідок АТО можна подати в довільній формі (підтвердження цьому — відповідь Міжвідомчої комісії на подану в довільній формі заяву, підготовлену юристом Норвезької ради у справах біженців);

?4) звернутися до МСЕК, яка видавала попередню довідку про інвалідність, та надати рішення Міжвідомчої коміcїї;
?5) протягом п’яти днів з моменту звернення отримати нову довідку про групу та причину інвалідності.

✔️Що це дає?

Маючи довідку МСЕК із зазначенням причини інвалідності «ушкодження здоров’я внаслідок АТО», особа може звернутися до Управління праці та соціального захисту населення та отримати статус особи, яка належить до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Зазначений статус дає право на низку пільг, зокрема безплатне одержання ліків, безплатне позачергове щорічне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, знижка оплати за користування житлом та комунальними послугами, переважне право на робоче місце при скороченні чисельності чи штату працівників тощо.

Консультацію та правову допомогу з питань, пов’язаних з реалізацією прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок конфлікту, можна отримати в центрах правової допомоги Норвезької ради у справах біженців, які знаходяться за адресами:

• смт Станиця Луганська, вул. Центральна, 30;
• м. Краматорськ, вул. Катеринича, 13;
• м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 10
або за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Інформування, консультування і правова допомога на Facebook https://www.facebook.com/ua.nrc.no/

Усі послуги Норвезької ради у справах біженців надаються безкоштовно.

Ця стаття була підготовлена за підтримки Європейського Союзу️. Зміст статті жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу. За зміст публікації відповідає лише NRC.
#NRC #NorwegianRefugeeCouncil #ПрямуємоРазом

Світлина від Представництво Норвезької ради у справах біженців в Україні.
Інформація з публічної спільноти Норвезької ради у справах біженців в соціальній мережі “Фейсбук” https://www.facebook.com/ua.nrc.no/posts/683346468698159