Державне агентство водних ресурсів та Агенція журналістики даних презентували інтерактивну карту забрудненості річок в Україні «Чиста вода». Цей інструмент створено на основі відкритих даних про якість поверхневих вод.

Інтерактивна карта забрудненості річок в Україні  розроблена на основі даних Державного агентства водних ресурсів. Та доступна за посиланням: http://texty.org.ua/water/

На карті ‒ понад 400 пунктів контролю річкової води. Ви можете переглянути до 16 параметрів забруднення, а також з’ясувати, як його рівень змінювався протягом п’яти років.

Ви також можете скористатися інтерактивною інструкцією. Відповідна кнопка «Запустити інтерактивну інструкцію з користування картою» знаходиться в нижньому правому куті карти.

 

За іншим шляхом – користувачу потрібно клікнути на один з басейнів у меню ліворуч для того, щоб почати працювати з картою.

Після кліку карта прибирає всю зайву інформацію і залишає тільки обраний басейн та іконки (у вигляді «квітки») на ньому. Ними на карті позначені місця, де співробітники Держводагенства забирають воду для аналізів. Якщо у «квітки» рожевіють пелюстки ‒ значить, забруднення перевищує норму. Наблизити карту можна за допомогою подвійного кліку.

Якщо натиснути на іконку, на екрані з’являється нове вікно з графіком та збільшеною «квіткою». На графіку можна відстежити, як змінювалась концентрація речовини-забруднювача в минулому, і якою вона є зараз. Що ж до «квітки», кожна її пелюстка позначає певний параметр за яким оцінюють якість води. На пелюстки можна натискати для того, щоб побачити графік для обраного показника. Блакитний колір лінії графіка означає, що показник знаходиться в межах норми. Рожева частина лінії може мати різні відтінки залежно від того, наскільки показник перевищує норму. Чим лінія яскравіша, тим більшим є перевищення.

Щоб повернутись до попереднього (маленького) масштабу, знову клікніть на міні-карту потрібного басейну ліворуч від основної карти.

Над картою є кнопка «Хто забруднює річки в твоїй області». Натисніть на неї й оберіть свою область зі списку. Ви отримаєте список підприємств, які, за офіційними даними Держводагентства, забруднюють річки у вашому регіоні. Ці підприємства відповідальні за значну частину забруднення в річках. На жаль, дані про точні координати місць, де вони скидають речовини-забруднювачі, відсутні.

В мобільній версії відображається лише загальна картина якості води по басейнах українських річок, тому рекомендуємо переглядати проект на великому екрані (компʼютер, ноутбук).