В липні місяці на Вінниччині проходили завершальні заходи рамках проекту «Раннє втручання – шлях в нове життя» – збільшення впливу батьків дітей з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення на впровадження системи раннього втручання в Вінницькій області» за фінансування ЄС в межах та як невід’ємна частина спільного Проекту HealthProm (Великобританія), ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) і БФ «Інститут раннього втручання» (БФ ІРВ) «Збільшення здібностей громадських організацій, керованих батьками, підтримувати забезпечення реформ, спрямованих на права і потреби дітей з інвалідністю раннього віку в Україні».
Активна підтримка Вінницької громади сприяла проведенню Асоціацією захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» в соціальному партнерстві з комунальним закладом «Вінницький обласний центр соціально – психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» та Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою ім. К.А.Тімірязєва інтернет – мосту «Адвокація батьками політики РВ на місцевому рівні – перспективи та виклики» з Маріупольською ГО «Міський клуб «Повір у себе» та інформаційного семінару «Перші кроки РВ в Україні – досвід батьків та спеціалістів – батькам, спеціалістам».
Організатори заходів мають надію, що проведена робота сприятиме рівноправному доступу сімей вінничан, що виховують дітей з інвалідністю до послуги раннього втручання. Участь вінничан у інтернет-мосту та семінарі покращила обізнаність місцевої громади, щодо філософії та змісту послуги раннього втручання, а також посилила авторитет та вплив батьківських ГО на впровадження системи раннього втручання у Вінницькій області.
Ми вдячні всім, хто долучився до участі в заходах, а це зокрема лідери батьківського співтовариства, батьки дітей з інвалідністю, порушеннями розвитку та ризиком їх виникнення, представники обласних та міських департаментів охорони здоров’я, освіти та науки, соціальної та молодіжної політики, служб у справах дітей, ЗМІ, спеціалісти центрів реабілітації, соціальних служб, закладів освіти та медичних закладів, представники Маріупольської ГО «Міський клуб «Повір у себе».
Керівник проекту «Раннє втручання – шлях в нове життя» – Голова Ради Асоціації «Відкриті серця» – Демко Світлана, адміністратор проекту – заступник Голови Ради Асоціації – Головко Наталія переконували присутніх про те, що Раннє втручання – це шанс для маленьких українців від народження до чотирьох років отримати успішний старт розвитку, а батькам, які опікуються дітьми з порушеннями розвитку та знаходяться в складних життєвих обставинах подолати труднощі та навчитися допомагати своїм дітям. Раннє втручання дозволить зменшити або уникнути інвалідизацію дітей, зберегти сім’ї та запобігти тому що якомога менше українців потрапляли в інтернатні заклади.
Член Асоціації – Неверицька Людмила розповіла присутнім про можливості інтернет-ресурсів в адвокатуванні та захисту прав дітей з інвалідністю.
Учасники під час заходів змогли обмінятись досвідом з проведення заходів з адвокації та інформування про послугу РВ з Маріупольською ГО «Міський клуб «Повір у себе», створенню можливостей побудови діалогу ефективних комунікацій з представниками органів влади, ЗМІ, ГО, спеціалістами, батьками.
У ході дискусій, що супроводжували семінар, фахівці прийшли до спільної думки, що для успішного впровадження Раннього втручання не потрібно створювати нові організації та установи, а доцільним буде використання наявних ресурсів та об’єднання спеціалістів на міжвідомчих засадах та підготовка команди РВ в уже діючих організаціях.
Тема раннього втручання не залишила байдужими представників ЗМІ і журналісти радіо телекомпанії «Вінтера» запросили Асоціацію «Відкриті серця» на прямий ефір радіо передачі «З перших уст» для відвертої розмови про впровадження раннього втручання у Вінницькій області.