За матеріалом видання “День”

Чи реально отримати доступне житло переселенцям? Де знайти гроші та чому держава гальмує фінансування соціальних  програм? Ці та багато інших запитань обговорювали 27.07.2018 у Вінниці представники державних інституцій, органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань. Круглий стіл «Чи є наш край територією дружньою для ВПО» ініціювала громадської організації «Об’єднання переселенців «Спільна справа», яка протягом останніх трьох років займається вирішенням житлових питань внутрішньо переміщених осіб.

Під час дискусії керівник відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання переселенців «Спільна справа» у місті Козятин Венера Михайська представила результати громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади щодо реалізації постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України». Жінка каже, що чиновники відкрито ігнорують деякі заходи цієї програми і не пояснюють своїх дій.

«Ми досі не можемо зрозуміти, чому у нас відсутність фонд тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб, чому немає соціальних житлових фондів для надання в оренду доступного житла на пільгових умовах, що передбачає відповідна постанова Кабміну. Ми дякуємо органам виконавчої влади Вінниччини, бо за 2017–2018 роки було багато зроблено для переселенців, але головне питання – житло – досі залишається відкритим. Хоча воно є першочерговим, як і робота, яка допомагає влитися у нові громади», – підкреслює Венера Михайська.

Виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов повідомив, що у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях та на підконтрольних територіях Донбасу житло для переселенців будуватиметься за рахунок коштів Уряду Німеччини. Цей проект дасть можливість отримати нові помешкання близько тисячі ВПО.

«Усі донори, які виділяють нам кошти, фокусуються на Схід України. Тому я б радив вам шукати відмінності, які є тільки на Вінниччині, щоб можна було зацікавити міжнародні організації. Можливо це не естетично так говорити, але якщо ви хочете привести інвестиції під будівництво чи реконструкція житла для ВПО, то ви маєте розглядати це як бізнес-проект, отримати клієнта у вигляді донора. Ви маєте перевагу – це один з найбільших переміщених вищих навчальних закладів Донецький національний університет, а також – потужна діаспора кримських татар. І перше, і друге може зацікавити інвесторів».

За результатами круглого столу громадські активісти спільно з представниками місцевої влади вирішили активізувати пошуки грантодавців, оскільки чекати коштів на соціальне житло від держави не доводиться.

«Коли ми почали аналізувати, як ця проблема вирішується в інших областях, то з’ясували, що левова частка проектів реалізується за підтримки міжнародних донорів. Ми намагалися вийти на тих, хто працює в Україні, але отримували відповіді, що вони поки що не готові працювати у Вінницькій області, бо тут мешкає 12 тисяч внутрішньо переміщених осіб, що значно менше, ніж у східних регіонах, – коментує радник з питань ВПО у Вінницькій області Людмила Неверицька. – Але тут слід зважати на те, що більшість людей, які зупинилися на Вінниччині, вони не планують повертатися, а зацікавлені залишитися тут назавжди і будувати своє майбутнє. Тому будівництво соціального житла на Вінниччині для внутрішньо переміщених осіб досить актуальне».