Експертами програми “Радник з питань ВПО” було проведено моніторинг програм соціальної допомоги полоненим та цивільним заручникам.  Інформація по аналізу програм здійснювалась в рамках розробки державної політики по роботі з особами, звільненими з примусової ізоляції а також державної стратегії реінтеграції та пост ізоляційного супроводу. Аналіз програм проводився на підставі запитів Уповноваженого Президента України з питань реабілітації. Таблиця підготовлена на основі відповідей обласних адміністрацій та рад.

Ознайомитися з матеріалами щодо існуючих програм соціальної допомоги полоненим та цивільним заручникам в усіх регіонах країни можна за посиланням: http://radnyk.org/wp-content/uploads/2018/08/Tablitsya-diyuchih-program-v-oblastyah-Ukrayini-za-rezultatami-doslidzhennya-ekspertiv.pdf

В Україні, за офіційними даними, понад три тисячі громадян пройшли через полон так званих «ДНР/ЛНР». Понад сто осіб досі утримуються бойовиками.

«Терористичні угрупування незаконно позбавляють волі і утримують у заручниках цивільних осіб та використовують їх в якості “обмінного фонду” в переговорах з українською владою. Кількість таких осіб встановити неможливо і слід говорити, що під ризиком бути незаконно позбавленими волі перебуває все цивільне населення окупованих територій. Приблизно сімдесят українців стали жертвами політичних переслідувань з боку Росії та були засуджені з політичних мотивів в Російській Федерації.», – Ірина Лоюк, юристка програми «Радник з питань ВПО».

Після звільнення кожен, хто пережив жахіття полону, потребує комплексної допомоги та підтримки. У 2016 році питання координації роботи щодо надання допомоги звільненим особам координує офіс Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які отримали поранення, контузію, каліцтво або інші захворювання під час участі в антитерористичній операції.

Наразі в Україні відсутня окрема програма підтримки колишніх полонених. На центральному рівні було прийнято рішення виплати одноразової допомоги в розмірі 100 тис. гривень особам, які були позбавлені особистої свободи на окупованій території на Донбасі та були звільнені 27 грудня 2017 року і 24 січня 2018 року. На жаль, ця допомога не стосується осіб, звільнених раніше, а також тих, хто буде звільнений у майбутньому.

На регіональному рівні в кожній області допомога та підтримка колишніх полонених здійснюється в рамках обласних та міських цільових програм соціального захисту та підтримки, у тому числі і  учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та членів сімей загиблих.

Матеріал з сайту програми “Радник з питань ВПО”: http://radnyk.org/aktulni-pitannya/dopomoga-v-regionah-kolishnim-polonenim-gromadyanam-ukrayini/